^Powrót na góre

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Uwagi ogólne o miodzie

Miód jest naturalnym produktem pszczół, wytworzonym z nektaru bądź spadzi. Miód po jakimś czasie krystalizuje i jest to proces naturalny. Forma krystalizacji i czas, jaki upływa od wyjęcia z ula zależy od odmiany miodu ale również od jego gęstości i temp. przechowywania. Miód, aby nie utracił swoich cennych właściwości nie powinien być podgrzewany do temperatury powyżej 45°C. Miód po rozpuszczeniu w letniej wodzie, po ok. 10 godzinach zwiększa swoją aktywność antybakteryjną i bakteriostatyczną nawet do 300 razy.
Miód należy przechowywać w naczyniach hermetycznie zamkniętych. W temperaturze pokojowej miód pszczeli nie powinien być przechowywany dłużej niż 3 lata, bowiem w miarę upływu czasu jego aktywność biologiczna maleje. Optymalna temperatura przechowywania miodu - od 6 do 10°C. I tak u nas miód jest przechowywany.

Copyright 2017  Pasieka Radwan