^Powrót na góre

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Nasze produkty - Miody

Miody z naszych pasiek w kolejności pozyskiwania, czyli od wiosny do lata.

 

Przedstawiona poniżej charakterystyka miodów dotyczy odmian pozyskiwanych w naszych pasiekach na Pogórzu Ciężkowickim lub po przewiezieniu pszczół w inne miejsce, co w tekście będzie zaznaczone.

 

Pogórze Ciężkowickie - to obszar pomiędzy Pogórzem Strzyżewskim a Pogórzem Rożnowskim(od rzeki Wisłoka do rzeki Białej). Od północy graniczy z Płaskowyżem Tarnowskim a od południa z Kotliną Jasielsko - Krośnieńską. Najwyższymi wzniesieniami są: Liwocz, Brzanka, Gilowa Góra. Powierzchnia regionu - 740km2.  Pasmo Brzanki i Liwocza porastają lasy mieszane (jodła, buk, dąb, grab i inne).
Rozpatrując właściwości prozdrowotne różnych odmian miodu należy pamiętać, iż posiadają one wiele cech wspólnych. Wszystkie miody poprawiają metabolizm oraz wzmacniają układ odpornościowy człowieka. Jednak z uwagi na bardzo złożony skład chemiczny potrafią się między sobą bardzo różnić, np. aktywnością antybiotyczną lub zawartością składników mineralnych.
Poniższa charakterystyka poszczególnych odmian miodu owe różnice akcentuje.
Znacznie więcej o produktach pszczelich można poczytać po otworzeniu „Artykułów” lub „Prezentacji” znajdujących się na pasku.

 

Miód Mniszkowy

Powstaje w ulu z nektaru mniszka lekarskiego, kwitnącego masowo w maju, na łąkach, pastwiskach i wszędzie, gdzie trawa jest koszona, ale niezbyt często. Na Pogórzu z uwagi na zanikającą hodowlę bydła obszary jego występowania kurczą się. Nadal jednak miód mniszkowy jest osiągalny. Należy do miodów jasnych, szybko krystalizujących. Gdy zaczyna krystalizować należy go często mieszać, przez co otrzymuje strukturę drobnoziarnistą – kremową. Jest nie tylko smaczny, ale skutecznie wspomaga leczenie chorób serca, wątroby, dróg żółciowych. Polecany dzieciom i osobom starszym, bowiem poprawia przemianę materii. Cechuje go niska aktywność antybiotyczna i mała zawartość składników mineralnych.
Zawsze zawiera pewne domieszki nektaru roślin kwitnących w tym samym okresie co mniszek a więc drzew owocowych, wierzb, jawora.

 

Miód wielokwiatowy.

Jak sama nazwa wskazuje pochodzi z nektaru zebranego przez pszczoły z różnych roślin, zarówno uprawnych jak i dziko rosnących na łąkach, nieużytkach i w lasach. Jego smak, zapach, barwa i właściwości zależą od roślin z których pochodzi a to z kolei od miejsca usytuowania pasieki i terminu pozyskania miodu.

 

Miód wielokwiatowy majowy.

W jego skład wchodzi nektar wielu roślin kwitnących w maju. Na Pogórzu pozyskiwany jest
w terenach, gdzie mniszek nie stanowi pożytku głównego a udział wierzb, drzew owocowych lub jawora, czasem również rzepaku, jest większy. Nektar z jawora powoduje ciemniejszą jego barwę i czyni bardziej aromatycznym.
Wykorzystywany i ceniony produkt spożywczy i leczniczy o cechach podobnych do miodu mniszkowego. Z uwagi na kremową postać bardzo wygodny w użyciu. Polecany do produkcji miodu pitnego – trójniaka panieńskiego.

 

Miód wielokwiatowy czerwcowy.

Jeśli aura pozwoli, na Pogórzu miody te powstają z nektaru maliny leśnej, kruszyny, ostrożenia łąkowego, firletki, akacji i innych roślin dziko rosnących.

 

Miód wielokwiatowy lipcowy.

Pozyskiwany jest na Pogórzu w drugiej połowie lipca – oczywiście jeśli w tym okresie nie wystąpi spadź na jodle.
W skład tego miodu wchodzi nektar z lipy, koniczyny białej, jeżyny leśnej i innych kwiatów naszych pól, łąk i lasów.

 

Miód wielokwiatowy sierpniowy.

Jeśli nasze lasy jodłowe w sierpniu nie zaszumią pszczelą muzyką, wówczas robotnice skrzętnie znoszą do ula nektar nawłoci, kilku odmian chabrów oraz innych późno kwitnących roślin a powstały z nich miód charakteryzuje się ostrym, lekko kwaśnym smakiem, zazwyczaj ciemniejszą niż wiosenne miody barwą i większą zawartością składników mineralnych. Cechuje go również wyższy poziom aktywności antybiotycznej.

Biorąc pod uwagę powyższe informacje o surowcach, czyli nektarach,   z których pszczoły miody wielokwiatowe w różnych miesiącach produkują, należy stwierdzić, iż łączą one cechy   i właściwości różnych odmianowych miodów nektarowych.

 

Miód rzepakowy.

Dotychczas nie ma możliwości pozyskania tego miodu na pogórzu. Wymaga wywiezienia pszczół w inne tereny, gdzie rzepak jest uprawiany na odpowiednio dużych obszarach.        Miód rzepakowy charakteryzuje się jasną barwą a po skrystalizowaniu prawie białą. Krystalizuje bardzo szybko – już po 2 tygodniach. Z cukrów prostych przeważa w tym miodzie glukoza. Należy do miodów ubogich w składniki mineralne, i o niskiej aktywności antybiotycznej. Przez specjalistów apiterapii polecany jest do leczenia chorób krążenia, nadciśnienia, dotlenienia mięśnia sercowego. Mniej przydatny przy leczeniu chorób wątroby
i dróg oddechowych.

 

Miód akacjowy.

Produkowany przez pszczoły z nektaru robinii akacjowej kwitnącej zazwyczaj na przełomie maja i czerwca. Z naszych kilkunastu stanowisk na Pogórzu miód ten pozyskiwany jest tylko na kilku. W pozostałych może stanowić dodatek do miodów wielokwiatowych.
Miód akacjowy bywa bezbarwny lub jasnokremowy. Po skrystalizowaniu bardzo jasny. Długo pozostaje płynny. Spośród wszystkich miodów występujących w Polsce charakteryzuje go najwyższy stosunek fruktozy do glukozy i w związku z tym niski poziom indeksu glikemicznego (poniżej 55). Dlatego też może być spożywany przez chorych na cukrzycę typu 2. Zainteresowanych tą kwestią odsyłam do artykułów – w zakładce.
Przez specjalistów z apiterapii polecany jest również przy problemach z chorobami żołądka
i dwunastnicy.
Miód akacjowy ubogi jest w składniki mineralne i cechuje go mała aktywność antybiotyczna.

 

Miód malinowy.

Pozyskiwany na Pogórzu Ciężkowickim pochodzi z kwiatów maliny leśnej i przeważnie zawiera w sobie pewne dodatki nektaru kruszyny, ostrożenia łąkowego i spadzi, co czyni,
iż jest ciemniejszy od miodu malinowego pozyskiwanego z maliny ogrodowej w innych regionach kraju. Malina rozpoczyna kwitnienie pod koniec maja i kwitnie ok. 3 tygodnie. Posiadamy tylko jedno stanowisko, gdzie udział nektaru maliny leśnej dominuje.
Na pozostałych jest jednym ze składników miodu wielokwiatowego.
Miód malinowy krystalizuje dość szybko.
Miód ten charakteryzują wybitne walory smakowe, ale również przydatność, ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych i betacytosteryny, w leczeniu miażdżycy.

 

Miód lipowy.

Powstaje z nektaru lipy drobnolistnej. Niestety drzew tych ciągle ubywa, więc i miodu lipowego zaczyna brakować. Ponadto lipa jest bardzo himeryczna i tylko w szczególnie sprzyjających (konkretnych) warunkach pogodowych nektaruje. Miód ten w stanie płynnym ma jasnobursztynową lub żółto-zieloną barwę, często przyciemnioną domieszką spadzi lipowej. Po skrystalizowaniu jaśnieje. Posiada ostry swoisty zapach i lekko gorzkawy smak.
Miód lipowy polecany jest przy przeziębieniach, działa uspokajająco, obniża ciśnienie krwi.
Na Pogórzu osiągalny tylko na niektórych stanowiskach. W innych, gdzie lip mniej, wchodzi
w skład miodów wielokwiatowych lub nektarowo - spadziowych, w obu przypadkach podnosząc ich walory smakowe i prozdrowotne.

 

Miód gryczany.

Pochodzi z nektaru gryki. W stanie płynnym ma kolor ciemno - herbaciany do brunatnego.
Po skrystalizowaniu nieco jaśnieje.
Ma charakterystyczny silny i trwały zapach i podobny smak. Ma swoich zwolenników jak również są osoby nie tolerujące jego smaku. Cenny jest ze względu na zawarte składniki mineralne i korzystne dla zdrowia flawonoidy.
Przed laty na Pogórzu gryka była wysiewana w wielu gospodarstwach. Dzisiaj – niestety sporadycznie. Dlatego pozyskanie miodu gryczanego wymaga prowadzenia gospodarki pasiecznej wędrownej.

 

Miód nawłociowy.

Miód ten pszczoły produkują z nektaru kwitnącej, zazwyczaj w sierpniu, nawłoci kanadyjskiej i późnej. Rośliny te są w ciągłej ekspansji, zajmując ugorowane pola. Dlatego też należy się spodziewać wzrastającej produkcji tego wartościowego miodu.
Miód nawłociowy ma jasną barwę, szybko krystalizuje. W smaku kwaskowy, przyjemny.
Z miodów najmniej zbadany, ale już wiadomo, iż wykazuje silne działanie antybiotyczne. Zawiera dużą ilość związków fenolowych – w tym flawonoidów – i one stanowią o jego cennych właściwościach. Jest więc bardzo wartościowy i w miarę upływu czasu należy się spodziewać dalszych informacji o jego przydatności w diecie człowieka.

 

Miód spadziowy jodłowy.

Prasurowcem tego miodu są soki roślinne, które mszyce lub czerwce przerabiają na surowiec miodowy – spadź.
Spadź zbierana jest przez pszczoły i przerabiana na miód spadziowy. Na Pogórzu jest to nasz miód sztandarowy.
W stanie płynnym może być barwy szarozielonej, najczęściej jednak prawie czarny. Krystalizuje dość wolno, jaśniejąc równocześnie.
Zawiera więcej niż inne miody mikro i makroelementów, przez co znakomicie uzupełnia
w organizmie człowieka ich niedobory. Spożywany systematycznie poprawia zdecydowanie obraz krwi. Wykazuje silne działanie antybiotyczne. Działa na organizm odtruwająco – szczególnie w odniesieniu do metali ciężkich i alkoholu. Spożywany systematycznie zwiększa wydolność organizmu człowieka. Polecany rekonwalescentom, osobom ciężko pracującym
i sportowcom. Doskonały w schorzeniach dróg oddechowych. Z terminem jego pozyskiwania bywa różnie. Są lata, że spadź na jodle pojawia się już w czerwcu, częściej jednak dopiero
w lipcu. Bywa też tak, że dopiero w sierpniu a nawet we wrześniu.

 

Miód nektarowo – spadziowy.

W warunkach Pogórza często tak się składa, iż wówczas, gdy spadź pojawi się na jodle,           w pastwisku pszczelim kwitną różne rośliny nektarodajne. Wówczas pszczoły w tym samym czasie znoszą spadź jodłową i nektar. I tak np. w czerwcu może to być spadź i nektar
z maliny, w lipcu spadź i nektar z lipy, w sierpniu spadź i nektar nawłoci.
Jak z powyższego wynika miody nektarowo – spadziowe mogą mieć różne smaki i różny wygląd, zależny od składu i proporcji. Miód ten łączy walory prozdrowotne różnych miodów nektarowych i miodu spadziowego. Jest więc bardzo cenny a w smaku wyśmienity, szczególnie lipowo - spadziowy.

 

Informujemy szanownych Klientów, że sprzedajemy wyłącznie produkty z naszej pasieki.
Nie zajmujemy się obrotem miodu, nie importujemy miodu z zagranicy.
Dlatego też bywają w niektóre lata kilkumiesięczne przerwy w sprzedaży jak również nie dysponujemy miodem nieosiągalnym w naszej okolicy.
W bezpośrednich kontaktach chętnie udzielimy dodatkowych wyjaśnień o naszych produktach
i naszym pszczelarstwie.
Naszych klientów, chętnych do obejrzenia pasiek - zapraszamy serdecznie.
Prosimy tylko o wcześniejszy kontakt telefoniczny celem uzgod­nienia terminu.
Zapraszamy

 

Copyright 2017  Pasieka Radwan