^Powrót na góre

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Produktem wiodącym, wizytówką naszych pogórzańskich pasiek jest miód spadziowy ze spadzi jodłowej.
Zazwyczaj bardzo ciemny, prawie czarny, bardzo gęsty, wspaniały w smaku, ale głównie cenny ze względu na walory zdrowotne. Wyróżnia się silnym działaniem antyseptycznym oraz dużą zawartością mikro i makro elementów.
Działa korzystnie na cały organizm człowieka, ale głównie na drogi oddechowe, poprawia obraz krwi, metabolizm, ma korzystne działanie detoksykacyjne w stosunku do zatruć organizmu metalami ciężkimi, alkoholem i innymi truciznami pochodzącymi z zanieczyszczeń przemysłowych i stosowanych w intensywnej gospodarce rolnej. Stąd cieszy się ogromnym powodzeniem. Nie bez znaczenia jest fakt, iż surowiec na ten miód - spadź, pozyskiwany jest w lesie, a więc w środowisku najbardziej czystym, jaki sobie możemy wymarzyć. Ten wspaniały miód na „Nowym Kontynencie” w ogóle nie występuje a w Europie też nie we wszystkich krajach. Tam gdzie jest osiągalny, to zazwyczaj tylko na małych powierzchniach.
U nas tylko na południu Polski.
Pozyskujemy również miody wielokwiatowe, czyli wyprodukowane przez pszczoły z nektaru kwiatów wielu odmian.
W naszych warunkach w skład tych miodów może wchodzić nektar z drzew owocowych przydomowych starych sadów, mniszka, wierzby, rzepaku, ognichy, maliny leśnej, kruszyny, jeżyny, akacji, lipy, koniczyny białej, firletki, chabrów (bławatka nadreńskiego pospolitego), ostrożenia łąkowego, ostrożenia warzywnego, nawłoci, fasoli i innych. Jak z powyższego wykazu wynika, mogą one być ich kombinacją zależną od miejsca postoju pasieki i terminu przeprowadzonego miodobrania.
Nasze miody wielokwiatowe, „pogórzańskie” cechuje wyjątkowy smak i zapach. Ich wyjątkowa jakość stąd się bierze, iż pochodzą w większości z dziko rosnących roślin. To nie to samo, co większość miodów wielokwiatowych z terenów rolniczych. Można u nas również pozyskiwać miody odmianowe, w których zdecydowanie przeważa nektar z jednej konkretnej rośliny.
Mogą to być:
Wiosną - miody mniszkowe (z mniszka lekarskiego, inaczej z mleczu). Na przełomie wiosny
z latem sporadycznie w kilku miejscach można uzyskać miody malinowe lub akacjowe.
Następnie w lipcu, miody lipowe. Niestety miejsc takich, gdzie lipy występują w dostatecznej ilości ciągle ubywa.
Istnieją również szanse pozyskiwania przez pszczelarzy regionu Pogórza Ciężkowickiego miodów innych odmian np. rzepakowych, gryczanych, nawłociowych, fasolowych a nawet wrzosowych, lecz wiąże się to z koniecznością wywiezienia pszczół na okres kwitnienia tych roślin do miejscowości, gdzie występują one masowo. Przez podwożenie pszczół na różne pożytki uzyskujemy większy asortyment miodów odmianowych, ale również zwiększamy ogólną wydajność pasiek. Bywają jednak lata, w których wywożenie pszczół poza nasz teren na inne, nie występujące u nas pożytki jest nieopłacalne. Tak bywa w lata obfitej spadzi. Wówczas należy cały potencjał produkcyjny pasiek nastawić na jej wykorzystanie, bowiem miód spadziowy jest tym wśród miodów, czym np. mercedes wśród samochodów.

Szanowni Państwo.
Powyższy tekst przygotowałem z myślą, że zainteresuje on nie tylko pszczelarzy, ale również wszystkich starających się poznać i zrozumieć otaczającą nas przyrodę. Zapewne okaże się też pomocny osobom zainteresowanym dobrym miodem w dokonaniu trafnego wyboru.

Copyright 2017  Pasieka Radwan