- fBecome a fan on Facebook
- tFollow us on Twitter
- aFollow our updates through RSS
- kSubscribe to our newsletter
^Powrót na góre
Propolis wytwarzany jest przez pszczoły z lepkich substancji żywicznych - pąków brzóz, topoli, osiki i czasem innych drzew. Zawiera również pewną domieszkę pyłków kwiatowych, czasem wosku.
Propolisem pszczoły powlekają ściany ula, zalepiają szczeliny a czasem pod koniec lata zmniejszają przekrój otworu wylotowego.
Propolis pozyskany w terenach o dużej bioróżnorodności, fachowo i higienicznie, jest cenną substancją leczniczą. Zawiera biologicznie czynne związki fenolowe – w tym flawonoidy, biopierwiastki i inne składniki. Natomiast, gdy pszczoły żyją w środowisku pozbawionym właściwych drzew ( właściwych surowców), potrafią znosić do ula inne lepkie substancje –
np. asfalt. Jest to fakt, który osobiście stwierdziłem w pasiece znajomego pszczelarza, ustawionej na peryferiach miasta.
Propolis może być stosowany wewnętrznie i zewnętrznie. Najczęściej jako ekstrakt etanolowy – np. 5dag propolisu na 0,25l. spirytusu. Wykazuje on działanie antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybiczne, regenerujące, znieczulające i stymulujące układ odpornościowy.
Badania wykazały, że zarówno w formie naturalnej, jak również jako ekstrakt etanolowy zachowuje aktywność przez wiele lat.
W naszym gospodarstwie jest produktem ubocznym. W sprzedaży od września do wyczerpania, w formie naturalnej, w porcjach 5dag.
Można u nas również zakupić miód z propolisem.